Новини

Нова сметосъбираща техника в Монтана

четвъртък, 19 юни 2014

Три чисто нови автомобила за сметосъбиране с марка „Ивеко“ получи община Монтана днес. Златко Живков и представител на доставчика на автомобилите за Монтана, бургаската фирма „Пожарна сигурност” ЕООД, показаха колите пред журналисти. Кметът заяви, че въпреки валящия по време на представянето дъжд, с оглед на постигналата техника това е един хубав ден за Монтана.
 Две от машините са за сметоизвозване с компактор и контейнер за отпадъци с общ обем 17,5 куб. м., а третата - цистерна с вместимост от 8 кубически метра с вградена система за разпръскване на вода и течности против заледяване. Те ще обслужват контейнерите за битови отпадъци тип „бобър” (1100 литра) и фамилните кофи за смет с вместимост до 110 литра.
 Автомобилите са доставени по проект за подобряване системата за сметосъбиране, който общината реализира в партньорство с Пирот по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия. Общото финансиране на инициативата е в размер на 553 528,77 евро. От тях Монтана получава техника за 353 998,77 евро, а Пирот за 199 530,00 евро. Финансирането е по грантова схема, което означава, че Община Монтана няма да връща пари или да участва със собствени средства.
 Освен трите камиона се очаква да пристигне и трактор Ню Холанд със задвижване 4х4 и с възможности за прикачване на различен инвентар. Камионите ще бъдат оборудвани с последно поколение двигатели, покриващи нормите за вредни емисии на стандарт ЕВРО6. Тракторът пък ще покрива нормите за вредни емисии на стандарт Tier IV-a (еквивалент на ЕВРО6). Според договора гаранцията на автотехниката е две години.

Източник: http://www.radioberk.com/