Новини

Кметът Николов награди доброволци с почетен знак

петък, 05 декември 2014

Отличени доброволци, участвали в спасителните акции по време на критичните наводнения, получиха почетен знак и благодарствена грамота от кмета Димитър Николов.

Официалната церемония събра десетки доброволци, представители на Спасителните служби ипартньорските фирми на Община Бургас в КЦ "Морско казино". Събитието се организира по повод Международния ден на доброволеца, който отбелязваме днес, 5-ти декември.

"Вярвам, че всички Вие не трябва да оставате анонимни, защото с бързата си реакция сте допринесли за овладяването на много критични ситуации". Това каза кметът Николов в приветствието си към всички присъстващи. Той припомни за трудностите, когато к-с "Меден рудник", "Акациите", "Победа", село Извор, село Маринка, вилна зона "Черниците", рибарско селище "Ченгене скеле" попаднаха в капана на водната стихия, и пожела занапред бедствията да подминават Бургас.

21 от най-изявените доброволци получиха специално изработен плакет, тип "диамант", инкрустиран с герба на Община Бургас.

Бургас разполага с внушителен екип от желаещи да участват в доброволчески мисии, общо 120 души са записани за изминалата година. Всички те се регистрирани в Министерството на вътрешните работи и имат персонални идентификационни номера.

"Ние се стремим да стимулираме доброволческия труд по всички възможни начини. Бургаските доброволци са снабдени със специализирано оборудване  - облекла, ръкавици, обувки. Щастлива съм да обявя, че още в първите месеци на 2015 година тук ще отвори врати нова модерна база, където ще се организират семинари за безопасност, а доброволци от всички възрастови групи ще могат да обменят опит и да се обучават в най-съвременни европейски техники за безопасност и оказване на помощ", съобщи Галя Байчева, началник отдел "Управление при кризи".

Източник: http://www.gramofona.com/

 

120 доброволци ще защитават Бургас при бедствия и аварии

Бургас вече разполага с официално доброволно формирование, което ще защитава жителите на града и общината при бедствия, аварии и катастрофи. То е вписано в националния регистър на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” от 25 ноември тази година. Неговият състав наброява 120 доброволци, което го превръща засега в най-голямото подобно формирование на територията на цялата страна. Отрядът е създаден в изпълнение на нормативните документи и на държавната политика по новата наредба за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования.

Бургаското формирование в момента е в състав от 86 доброволци, които са регистрирани, но са подадени още 34 заявления, обработващи се в момента. Така общият състав на отряда наброява 120 души. Във формированието са включени водни спасители, пожарникари, газоспасители и лекари, включително от състава на Лукойл Нефтохим Бургас. Всички доброволци са обучени и притежават сертификати за правоспособност и квалификация.

На всеки доброволец е връчен персонален идентификационен номер /ПИН/, с който е вписан в националния регистър, както и карта с подпис и печат, служеща му за легитимация.

По повод 5 декември, обявен за Международен ден на доброволеца, кметът Димитър Николов събра членовете на формированието в Заседателната зала на Община Бургас, където поздрави всички граждани, участвали в доброволчески инициативи и проявили нравствена и социална отговорност при пожари, бедствия и други извънредни ситуации.

Николов изрази задоволството си от факта, че бургаската е най-голямата доброволческа организация до този момент в България. „Това дава увереност във връзка с предизвикателствата на нашето време, че имаме една добре подготвена структура, която може да реагира във всяка ситуация. Вие сте професионални пожарникари и спасители, което прави още по-висока готовността и кондицията ви да реагирате в най-тежките екстремални моменти”, каза кметът.

Участие в срещата взе и старши комисар Васил Василев – заместник-директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност“ и защита на населението – гр. София. Той сподели, че в България сега се връщаме в полето на нещо, което вече е съществувало и е било много мощно. Още в далечната 1878 г. са първите нормативи, приети от общините, за защита на населението. Отначало те са доброволни формирования, а впоследствие стават професионални. Сега се възстановява тази традиция чрез нормативната база, без която това не би се случило отново.

Кметът Димитър Николов връчи поздравителни адреси на ръководители на различните служби и организации в помощ на населението, след което той събра за обща снимка всички присъстващи доброволци под иконата на св. Николай Чудотворец, намираща се в Община Бургас.

Източник: http://topnovini.bg/node/361686